De Leste Brugge

Kort spel over de laatste dagen voor de bevrijding

Naast de succesvolle komedie Opoe in the War hebben de schrijvers ook nog een korte komedie geschreven over de gebeurtenissen bij Brug 6 in toen nog Den Hulst..

Dit blijspel “De Leste Brugge” gaat over de dagen dat onze regio bevrijd is.

Dedemsvaart en Balkbrug waren al bevrijd. De bruggen tussen de Lichtmis en Dedemsvaart waren allemaal vernietigd.

Het verzet op Nieuwleusen moest de brug veilig stellen voordat de Duitsers ook deze laatste brug op zouden blazen.

De Duitsers hebben ook geprobeerd Brug 6 te vernietigen, om de opmars van de geallieerden naar het noorden te vertragen.

Hoe dit gegaan is, wat er aan vooraf ging en of de Canadezen de brug ook konden gebruiken voor de bevrijding van noord Nederland, wordt in drie kwartier duidelijk voor jong & oud.

Voor het schrijven van dit stuk konden de schrijvers nog putten uit alle informatie die vergaard was voor het blijspel Opoe in the War. Daarnaast hebben de schrijvers gesproken met ooggetuigen die de gebeurtenissen rond brug 6 in de laatste dagen voor de bevrijding intensief hebben meegemaakt. Ze kunnen de spanning en de opwinding van de op handen zijnde bevrijding nog voelen. Het was heel bijzonder om te horen hoe o.a. de jonge verzetsman en het kind, van toen 12 jaar oud, 75 jaar later terug kijken op die tijd en hoe verschillend ze het beleefd hebben. Het kind van twaalf zag het als een groot spannend avontuur.

Bijzonder is dat het werkelijke verhaal al een humoristisch aspect bevat, wat niet veel mensen weten.

De humor, spanning, opwinding en de vreugde over de bevrijding zit allemaal in het blijspel wat Oese Volluk met veel vaart op het brugdek zal brengen.

Deze komedie van Toneelgroep Oese Volluk is een onderdeel van een aantal festiviteiten rondom de viering van 75 jaar vrijheid.

Het blijspel wordt op alle data meerdere malen opgevoerd. Mis het niet want het is de Leste Brugge!Door de situatie rond het coronavirus zijn alle voorstellingen van De Leste Brugge afgelast.

De organisatoren kijken naar de mogelijkheden voor een alternatief programma op een later tijdstip.