Seizoen 2019-2020

Ook Toneelgroep Oese Volluk viert de bevrijding van Nieuwleusen en Dalfsen op 13 april 2020. Hoewel anders dan we in gedachten hadden..

Toneelgroep Oese Volluk viert de vrijheid

Opoe in the War

Toneelgroep Oese Volluk gaat dit keer terug in de tijd omdat ons land 75 jaar geleden bevrijd werd. Tijdens het toneelstuk zijn we te gast in het werkplaatsje van Evert Eijkenaar. Dit hoort bij de houtzagerij van Johanna en Evert die wat afgelegen ligt aan de bosrand.

Adrianus is een oude schoolkameraad van Evert en is één van zijn grootste klanten. Wanneer de tweede wereld oorlog uitbreekt is de vriendschap voorbij, omdat Adrianus lid is van de NSB. Adrianus blijft hout bij Evert bestellen en zorgt er zelfs voor dat de Duitsers hout bij hem bestellen. Wanneer Evert dit weigert dreigt NSB-er Martin zijn bedrijf te vorderen. Dat moeten Evert en Johanna voorkomen omdat drie onderduikers in de kelder onder het werkplaatsje zijn verstopt. Wanneer onderduiker Mirjam zwanger raakt verzint men een list.

Adrianus en Opoe in betere tijden

RAF piloot Henry Tailor

Opoe woont bij haar dochter Johanna en schoonzoon Evert in. Ze doet daar de huishouding, omdat haar dochter vaak meehelpt op de werf van de houtzagerij. Ze is de 70 gepasseerd en vindt dat ze lang genoeg gewerkt heeft. De dokter geeft haar een advies waar ze wel wat mee kan. Ze zit nu in het werkplaatsje bij de kachel te breien en vermaakt zich prima met de onderduikers en alle anderen die er over de vloer komen. Ze probeert de Engelse piloot Henry Tailor Nederlands te leren. Henry mag met de andere onderduikers uit de kelder zolang er geen onraad is.

De NSB-ers die opvallend vaak langs komen worden door Opoe nog wel eens het bos in gestuurd.

Lukt het om de onderduikers verborgen te houden voor de NSB-ers? Lukt het om de Engelse piloot terug te laten keren naar Engeland? En vooral hoe houden Evert, Johanna en Opoe zich staande in een donkere periode met moeilijke keuzes.

Toneelgroep Oese Volluk gaat in 3 bedrijven met grote stappen door de 5 oorlogsjaren heen waarbij een beeld geschetst wordt hoe de oorlog in deze regio is beleefd. Hiervoor hebben de schrijvers waar gebeurde gebeurtenissen uit onze regio in het stuk verwerkt.

Opoe in the War is een blijspel met een serieuze ondertoon omdat het over een donkere periode in onze geschiedenis gaat. Het is toch een vrolijk blijspel omdat we al 75 jaar in vrijheid leven en dat is uniek in onze geschiedenis. Deze komedie is voor jong & oud. 75 jaar vrijheid is dit jaar uiteraard onderdeel van het lesprogramma. De entreeprijs voor kinderen t/m 12 jaar: €4,-

Helaas gaat de geplande uitvoering op 2 mei in verband met het coronavirus niet door. We kijken of we dit op een latertijdstip alsnog kunnen doen. Mocht dit het geval zijn dan laten we dit hier uiteraard weten.